Clubgeschiedenis

Clubgeschiedenis


KRC Genk is in de eerste plaats een voetbalclub die op een vrij korte periode al heel wat successen heeft gekend. De eerste jaren na de fusie

(van Waterschei en Winterslag) werden niet bepaald een hoogvlieger maar de club werd tweemaal landskampioen en won tweemaal de beker. KRC Genk onderscheidde zich echter niet alleen op het sportieve vlak. Samen met de sportieve successen steeg ook het aantal supporters dat elke wedstrijd zorgt voor de gekende positieve, kolkende sfeer. En dit niet enkel in het eigen Fenixstadion.

Naast de vele mensen die in familieverband naar de wedstrijden komen kijken valt ook het grote aantal supportersclubs op. Zo telde KRC Genk op dat moment niet minder dan 40 erkende clubs. Ze zijn allemaal verenigd in het O.S.V (overkoepelende supportersvereniging) dat als doel heeft alle erkende supportersclubs te informeren, te begeleiden, bij te staan en tevens een tussenpersoon te zijn tussen KRC Genk en de individuele supportersclub.

Vermits de bestaande clubs allemaal in Limburg gevestigd waren en Racing Genk in die mate was uitgegroeid dat het ook buiten de provincie op supporters en sympathisanten kon rekenen was de tijd rijp om met een club buiten Limburg te starten. Zo telde de Oost-Brabantse regio steeds meer abonnees. Ook vanuit het O.S.V werd reeds toen aangegeven dat men er "graag een club in Leuven" bijhad.


Filosoferen over het ontstaan


Een eerste initiatief in die richting werd genomen door Patrick Corthouts in 1999 na de eerste landstitel. Hij nam contact op met het O.S.V. en stelde een enquêteformulier op om te peilen naar de interesse in de Leuvense regio.

Een tweede initiatief volgde in 2001. De eerste voorzitter, Willy Simoens, nam onder toenemende druk van de Cafébaas van Café Ensor contact op met het O.S.V. Ook hij was zich bewust van het feit dat er heel wat enthousiastelingen voor KRC Genk in de regio wonen. Dit leidde tot een ontmoeting tussen Willy en het O.S.V. tijdens de laatste competitiewedstrijd in Genk.

Bijna gelijktijdig nam Martien Remans het initiatief om op de veel bezochte discussiekamer van de officiële website van KRC Genk te peilen naar de interesse vanuit de Oost-Brabantse regio. Tijdens de laatste wedstrijd deelde ze ook flyers uit onder de supporters om haar initiatief voor te stellen.

Via het O.S.V kwamen dan de verschillende initiatiefnemers met elkaar in contact.

De eerste vergadering


Samen met de mensen die gereageerd hadden op de discussiekamer werd op 23 mei in Café Ensor de eerste vergadering georganiseerd.

Daar werd het onder de 12 aanwezigen duidelijk dat we in ons opzet moesten slagen: namelijk de unieke sfeer van KRC Genk uitdragen in de Oost-Brabantse regio en zo een supportersclub op te richten voor niet alleen "uitgeweken Limburgers en studenten" maar ook voor "nieuwe supporters en sympathisanten".

Op de stichtingsvergadering werd een voorlopig bestuur gestemd en na het nodige brainstormen werd al snel beslist om wekelijks samen te komen.


De stroomversnelling

Sinds de stichtingsvergadering wordt er wekelijks met dezelfde groep gewerkt. Eén van de eerste opdrachten was de zoektocht naar een naam en een logo voor de club.

Vaste voet aan de grond

Een eerste bekroning voor ons werk was de erkenning door het O.S.V. Vanaf dan waren we officieel lid va de steeds groter wordende Racing Genk familie.